Χρόνια Νεφρική Νόσος

Η πρόληψη της ΧΝΝ μπορεί να επιτευχθεί, όπως και η αντιμετώπιση της.

Οι νεφροί είναι δύο όργανα που βρίσκονται στο πίσω μέρος της κοιλιάς, κάτω από τις πλευρές. Η κύρια λειτουργία τους είναι να φιλτράρουν το αίμα και να απομακρύνουν τα απόβλητα, τα οξέα και τα πλεονάζοντα υγρά από το σώμα. 


Επιπλέον, βοηθούν 

 

  • στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης 
  • στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, όπως του καλίου και του νατρίου,
  • στην παραγωγή ορμονών για τη σύνθεση κυττάρων του αίματος, των ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • στην παραγωγή  μιας δραστικής μορφής της βιταμίνης D που βοηθά στην διατήρηση υγειών οστών

 

Τι είναι η χρόνια νεφρική νόσος;


Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Οι νεφροί φιλτράρουν τα απόβλητα και τα υπερβολικά υγρά από το αίμα, τα οποία απομακρύνονται μέσω των ούρων. Η προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη συσσώρευση υγρών, ηλεκτρολυτών και αποβλήτων στο σώμα. 


Στα αρχικά στάδια της χρόνιας νεφρικής νόσου, μπορεί κάποιος να μην έχει πολλά σημάδια ή συμπτώματα ή να είναι και τελείως ασυμπτωματικός. Μπορεί να μην αντιληφθεί δηλαδή ότι έχει νεφρική νόσο μέχρι να προχωρήσει σημαντικά η κατάσταση. 


Η θεραπεία για τη χρόνια νεφρική νόσο επικεντρώνεται στην επιβράδυνση της προόδου της νεφρικής βλάβης, συνήθως με τον έλεγχο της αιτίας. Αλλά, ακόμη και ο έλεγχος της αιτίας μπορεί μερικές φορές να μην εμποδίσει την πρόοδο της νεφρικής βλάβης. 


Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να προχωρήσει σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, το οποίο είναι θανατηφόρο χωρίς το τεχνητό φιλτράρισμα του αίματος (αιμοκάθαρση) ή τη μεταμόσχευση νεφρού.
 

 

Χρόνια νεφρική νόσος

Read More


 

 

COR-M_FIN-GR-0001-1