Ακτινολογία

Η θεραπεία ξεκινά με τη Διάγνωση

Η πρώιμη διάγωση μιας ασθένειας μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία. Ο Γιατρός πρέπει να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη πάθηση του ασθενούς, καθώς και το στάδιο της, προκειμένου να σχεδιάσει την θεραπευτική προσέγγιση.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ακρίβειας στη διάγνωση, η Bayer έχει αφοσιωθεί στον τομέα της Ακτινολογίας για περισσότερα από 100 χρόνια, παρέχοντας προϊόντα και λύσεις που ενισχύουν την ποιότητα της ιατρικής απεικόνισης και αυξάνουν την ευαισθησία της εξέτασης.

Η Διαγνωστική Εικόνα

Συχνά τα πρώτα συμπτώματα είναι ένα μούδιασμα, ένας πόνος, μια ζαλάδα ή απλά μια γενική αίσθηση αδιαθεσίας. Το επόμενο βήμα είναι συνήθως μια επίσκεψη στον γιατρό για μια πρώτη εξέταση. Μετά μπορεί να ακολουθήσει μια μακρά διαδρομή εξετάσεων (π.χ εξέταση αίματος) και παρακολούθησης κλινικών συμπτωμάτων.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να απαιτούνται για τον εντοπισμό της αιτίας των συμπτωμάτων ή και για τον αποκλεισμό μιας σειράς ασθενειών. Μπορεί να χρειάζεται να γίνουν ένα υπερηχογράφημα, μια ακτινογραφία, μια αξονική (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) που συμπληρώνουν τα ιατρικά ευρήματα για το τι συμβαίνει στο σώμα. Σε αρκετές περιπτώσεις, η λεπτομερής απεικόνιση του σώματος συντελεί στον κατάλληλο σχεδιασμό της θεραπείας.

 

Η επιλογή της απεικονιστικής μεθόδου εξαρτάται από το μέρος του σώματος που εξετάζεται, από τον διαθέσιμο χρόνο (π.χ. επείγοντα περιστατικά), την ηλικία του ασθενούς ή/και ορισμένα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του ασθενούς που ενδέχεται να δυσχεραίνουν την απεικόνιση. Ο ακτινολόγος αποφασίζει την χορήγηση Μέσου Σκιαγραφικής Αντίθεσης ή όχι, καθώς και τον τρόπο χορήγησης (π.χ μέσω της χρήσης εγχυτή κλπ).

 

Μόλις πραγματοποιηθεί η απεικονιστική εξέταση, ο ακτινολόγος θα μελετήσει τις εικόνες για να δώσει το ιατρικό πόρισμα και σύσταση στον θεράποντα ιατρό. Στη συνέχεια ο θεράπων θα συζητήσει τα αποτελέσματα με τον ασθενή.

  Η Αξονική Τομογραφία CT συνδυάζει μια σειρά από ακτινογραφίες που λαμβάνονται από διαφορετικές γωνίες και παρέχει πιο αναλυτικές πληροφορίες συγκριτικά με την απλή ακτινογραφία.

  Η αξονική τομογραφία είναι ιδιαίτερα κατάλληλη στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λόγω της ταχύτητας στη λήψη εικόνων. Μπορεί να απεικονίσει σχεδόν όλα τα μέρη του σώματος και χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό ασθενειών ή τραύματος, καθώς και για το σχεδιασμό της θεραπευτικής προσέγγισης (συντηρητική, χειρουργική, ακτινοθεραπευτική κλπ).

   

  Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αξονική τομογραφία προκειμένου:

   

  • Να διαγνώσει βλάβες και διαταραχές στο Μυοσκελετικό (όπως κατάγματα κλπ)

  • Να εντοπίσει έναν όγκο, λοίμωξη ή θρόμβο

  • Να καθοδηγήσει χειρουργικές επεμβάσεις, βιοψίες και ακτινοθεραπείες

  • Να ανιχνεύσει ασθένειες και να παρακολουθήσει την εξέλιξη σε παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, οι βλάβες του πνεύμονα και οι όγκοι του ήπατος

  • Να παρακολουθήσει την επιτυχία μιας θεραπείας

  • Να εντοπίσει εσωτερικές κακώσεις και εσωτερική αιμορραγία

   

  Πληροφορίες ακτινοβολίας & Χορήγηση

   

  • Κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας, οι ασθενείς εκτίθενται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία. Η συνολική ποσότητα της ακτινοβολίας είναι υψηλότερη σε σχέση με μια απλή ακτινογραφία.

  • Σύγχρονες καινοτόμες τεχνικές συνέβαλαν στη μείωση της απορροφούμενης ακτινοβολίας. Ο γιατρός θα αξιολογήσει, ωστόσο, τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους από την διενέργεια αξονικής τομογραφίας ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

  • Ο ακτινολόγος θα καθορίσει εάν απαιτείται η προσθήκη μέσου σκιαγραφικής αντίθεσης το οποίο μπορεί να τονίσει κάποιες περιοχές του σώματος του ασθενούς που εξετάζεται.

   

   

  Το Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης μπορεί να χορηγηθεί:

   

  • Από το στόμα: εφόσον γίνεται σάρωση του οισοφάγου ή του στομάχου, πόσιμο Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης.

  • Με ένεση: Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης χορηγείται ενδοφλέβια για να βελτιώσει την απεικόνιση σε ορισμένα όργανα ή αιμοφόρα αγγεία.

  • Με υποκλυσμό: Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης μπορεί να χορηγηθεί από το ορθό για την απεικόνιση του παχέος εντέρου.

   

  Δοσολογία & Ανεπιθύμητες Ενέργειες.

   

  Στόχος του ακτινολόγου είναι να χρησιμοποιήσει τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την υψηλότερης ποιότητας διαγνωστική εικόνα. Έχοντας αυτό υπόψη, τόσο η ποσότητα του σκιαγραφικού όσο και η δόση ακτινοβολίας πρέπει να ρυθμίζονται προσεκτικά.

   

  Ανεπιθύμητες Ενέργειες από Μέσα Σκιαγραφικής Αντίθεσης του Αξονικού.

   

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χορήγηση σκιαγραφικού μέσου κατά τη διάρκεια της Αξονικής Τομογραφίας. Μολονότι είναι σπάνιο, ένα σκιαγραφικό μέσο είναι δυνατό να προκαλέσει ιατρικά προβλήματα και αλλεργικές αντιδράσεις. Η διαδικασία της εξέτασης, καθώς και οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, θα εξηγηθούν αναλυτικά από τον ακτινολόγο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ οποιαδήποτε αντίδραση σε σκιαγραφικό.

  Η Μαγνητική Τομογραφία είναι ένα είδος ιατρικής απεικόνισης που χρησιμοποιείται για την εξέταση σχεδόν οποιουδήποτε μέρους του σώματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διάγνωση ποικίλων ιατρικών παθήσεων από διάσειση έως καρκίνο ή να αξιολογήσει την απόδοση μιας θεραπείας σε εξέλιξη ή να προγραμματιστούν άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάγνωση παθήσεων ή κακώσεων στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη, τη κοιλιά, τη λεκάνη και τις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει έμβολα σε αιμοφόρα αγγεία (συνήθως θρόμβοι), καθώς και οίδημα ή φλεγμονή.


  Οι μαγνητικοί τομογράφοι είναι ευμεγέθεις μαγνήτες σε σχήμα ντόνατ. Όταν το σώμα βρίσκεται μέσα στον μαγνητικό τομογράφο, το μαγνητικό πεδίο προσανατολίζει προσωρινά όλα τα άτομα υδρογόνου. Η επαναφορά των ευθυγραμμισμένων ατόμων υδρογόνου στην αρχική τους θέση εκπέμπει μικρά σήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση της εικόνας.


  Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και ο ασθενής δεν αισθάνεται την κίνηση των ατόμων υδρογόνου μέσα στο σώμα του.


  Ο τεχνολόγος χειρίζεται τον μαγνητικό τομογράφο από ξεχωριστό δωμάτιο, χρησιμοποιώντας υπολογιστή που βρίσκεται μακριά από το μαγνητικό πεδίο και μιλάει με τον ασθενή μέσω συστήματος ενδοεπικοινωνίας.


  Αν και δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη, κάποιοι μαγνήτες μέσα στον μαγνητικό τομογράφο ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται γρήγορα προκαλώντας δονήσεις οι οποίες παράγουν ήχους χτυπήματος. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αποτελεί μέρος της διαδικασίας απεικόνισης. Στον ασθενή θα δοθούν ωτοασπίδες ή ακουστικά για το θόρυβο.


  Ανάλογα με το μέρος του σώματος που σαρώνεται, ο ασθενής τοποθετείται στο σαρωτή είτε με το κεφάλι είτε με τα πόδια. Η σάρωση θα διαρκέσει μεταξύ 15 και 90 λεπτών, ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής που ελέγχεται και τον αριθμό των εικόνων που λαμβάνονται. Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, υπολογιστής μετατρέπει τα δεδομένα σε λεπτομερή εικόνα που μελετά ο ακτινολόγος. Η ποιότητα των εικόνων θα καθορίσει εάν απαιτείται προσθήκη σκιαγραφικού κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας.
  Το Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης του Μαγνήτη είναι ένα άχρωμο υγρό που βελτιώνει την ποιότητα της διαγνωστικής εικόνας. Ενισχύει τη φωτεινότητα και την ευκρίνεια σε κάποια σημεία της εικόνας. Αυτό βοηθά τους γιατρούς σε ταχύτερη και πιο αξιόπιστη διάγνωση.


  Μικρή ποσότητα σκιαγραφικού χορηγείται κατά τη διάρκεια της εξέτασης είτε σαν δόση εφόδου είτε με ειδική αντλία που ονομάζεται "εγχυτής". Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ψύχος στο σημείο χορήγησης, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό και εξαφανίζεται σύντομα.


  Οι εγχυτές ρυθμίζουν την ποσότητα και τον χρόνο χορήγησης του σκιαγραφικού κατά τη λήψη της εικόνας. Οι παράγοντες αυτοί (όπως και πολλοί άλλοι) μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της εικόνας. Έξυπνες και διασυνδεμένες συσκευές (όπως π.χ. οι εγχυτές, οι οποίοι είναι σε θέση να συλλέγουν και να διανέμουν πληροφορίες για τη δόση του σκιαγραφικού), πρακτικά βοηθούν στην βελτίωση της ποιότητας της εξέτασης.

   

   

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χορήγηση σκιαγραφικού μέσου κατά τη διάρκεια της Μαγνητικής Τομογραφίας. Μολονότι είναι σπάνιο, το σκιαγραφικό είναι δυνατό να προκαλέσει ιατρικά προβλήματα και αλλεργικές αντιδράσεις. Η διαδικασία της εξέτασης, καθώς και οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, θα εξηγηθούν αναλυτικά από τον ακτινολόγο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ οποιαδήποτε αντίδραση σε σκιαγραφικό.

   

  Οι εγχυτές ρυθμίζουν την ποσότητα και τον χρόνο χορήγησης του σκιαγραφικού κατά τη λήψη της εικόνας. Παράγοντες όπως ο όγκος, ο χρόνος χορήγησης, ο ρυθμός έγχυσης κλπ μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της διαγνωστικής εικόνας. Έξυπνες και διασυνδεμένες συσκευές (όπως π.χ. οι εγχυτές, οι οποίοι είναι σε θέση να συλλέγουν και να διανέμουν πληροφορίες για τη δόση του σκιαγραφικού), πρακτικά βοηθούν στην βελτίωση της ποιότητας της εξέτασης.

   

   CT

   CT

   Ας μιλήσουμε για τον Καρκίνο του Μαστού

   PP-PF-RAD-GR-0002-2