Ακτινολογία

Η θεραπεία ξεκινά με τη Διάγνωση

Η πρώιμη διάγνωση μιας ασθένειας μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία. Ο Γιατρός πρέπει να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη πάθηση του ασθενούς, καθώς και το στάδιό της, προκειμένου να σχεδιάσει τη θεραπευτική προσέγγιση. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ακρίβειας στη διάγνωση, η Bayer έχει αφοσιωθεί στον τομέα της Ακτινολογίας για περισσότερα από 100 χρόνια, παρέχοντας προϊόντα και λύσεις που ενισχύουν την ποιότητα της ιατρικής απεικόνισης και αυξάνουν την ευαισθησία της εξέτασης.

Η Διαγνωστική Εικόνα

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα μούδιασμα, ένας πόνος, μια ζαλάδα ή απλά μια γενική αίσθηση αδιαθεσίας. Το επόμενο βήμα είναι συνήθως μια επίσκεψη στον γιατρό για μια πρώτη εξέταση. Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει μια μακρά διαδρομή εξετάσεων (π.χ. εξέταση αίματος) και παρακολούθησης κλινικών συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ένα υπερηχογράφημα, μια ακτινογραφία, μια αξονική (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) για τον εντοπισμό της αιτίας των συμπτωμάτων ή και για τον αποκλεισμό μιας σειράς ασθενειών. Σε αρκετές περιπτώσεις, η λεπτομερής απεικόνιση του σώματος συντελεί στον κατάλληλο σχεδιασμό της θεραπείας.

 

Η επιλογή της απεικονιστικής μεθόδου εξαρτάται από το μέρος του σώματος που εξετάζεται, από τον διαθέσιμο χρόνο (π.χ. επείγοντα περιστατικά), την ηλικία του ασθενούς ή/και ορισμένα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του ασθενούς που ενδέχεται να δυσχεραίνουν την απεικόνιση. Ο ακτινολόγος αποφασίζει τη χορήγηση Μέσου Σκιαγραφικής Αντίθεσης ή όχι, καθώς και τον τρόπο χορήγησης  (π.χ μέσω της χρήσης εγχυτή).

 

Μόλις πραγματοποιηθεί η απεικονιστική εξέταση, ο ακτινολόγος θα μελετήσει τις εικόνες, για να δώσει το ιατρικό πόρισμα και σύσταση στον θεράποντα ιατρό. Στη συνέχεια, ο θεράπων θα συζητήσει τα αποτελέσματα με τον ασθενή. 

    Η Αξονική Τομογραφία συνδυάζει μια σειρά από ακτινογραφίες που λαμβάνονται από διαφορετικές γωνίες και παρέχει πιο αναλυτικές πληροφορίες συγκριτικά με την απλή ακτινογραφία.

    Η αξονική τομογραφία είναι ιδιαίτερα κατάλληλη στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λόγω της ταχύτητας στη λήψη εικόνων. Μπορεί να απεικονίσει σχεδόν όλα τα μέρη του σώματος και χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό ασθενειών ή τραύματος, καθώς και για τον σχεδιασμό της θεραπευτικής προσέγγισης (συντηρητική, χειρουργική, ακτινοθεραπευτική κλπ.)

     

    Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αξονική τομογραφία, προκειμένου:

     

    • Να διαγνώσει βλάβες και διαταραχές στο Μυοσκελετικό (όπως κατάγματα)
    • Να εντοπίσει έναν όγκο, λοίμωξη ή θρόμβο 
    • Να καθοδηγήσει χειρουργικές επεμβάσεις, βιοψίες και ακτινοθεραπείες
    • Να Να ανιχνεύσει ασθένειες και να παρακολουθήσει την εξέλιξη σε παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, οι βλάβες του πνεύμονα και οι όγκοι του ήπατος
    • Να παρακολουθήσει την επιτυχία μιας θεραπείας
    • Να εντοπίσει εσωτερικές κακώσεις και εσωτερική αιμορραγία

     

    Πληροφορίες ακτινοβολίας

     

    • Κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας, οι ασθενείς εκτίθενται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία. Η συνολική ποσότητα της ακτινοβολίας είναι υψηλότερη σε σχέση με μια απλή ακτινογραφία
    • Σύγχρονες καινοτόμες τεχνικές έχουν συμβάλει στη μείωση της απορροφούμενης ακτινοβολίας. Ο γιατρός θα αξιολογήσει, ωστόσο, τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους από τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς
    • Ο ακτινολόγος θα καθορίσει εάν απαιτείται η προσθήκη μέσου σκιαγραφικής αντίθεσης, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την ευκρίνεια σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος του ασθενούς

     

    Το Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης μπορεί να χορηγηθεί:

     

    • Από το στόμα: εφόσον γίνεται σάρωση του οισοφάγου ή του στομάχου, μπορεί να χορηγηθεί πόσιμο Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης
    • Με ένεση: Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης χορηγείται ενδοφλέβια, για να βελτιώσει την απεικόνιση σε ορισμένα όργανα ή αιμοφόρα αγγεία
    • Με υποκλυσμό: Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης μπορεί να χορηγηθεί από το ορθό για την απεικόνιση του παχέος εντέρου

     

    Ρύθμιση της δόσης ακτινοβολίας

     

    Στόχος του ακτινολόγου είναι να χρησιμοποιήσει τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την υψηλότερης ποιότητας διαγνωστική εικόνα. Έχοντας αυτό υπόψη, τόσο η ποσότητα του σκιαγραφικού, όσο και η δόση ακτινοβολίας πρέπει να ρυθμίζονται προσεκτικά.

     

    Ανεπιθύμητες Ενέργειες από Μέσα Σκιαγραφικής Αντίθεσης του Αξονικού Τομογράφου

     

    Μολονότι είναι σπάνιο, ένα Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης είναι δυνατό να προκαλέσει ιατρικά ζητήματα και αλλεργικές αντιδράσεις. Η διαδικασία της εξέτασης, καθώς και οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, θα εξηγηθούν αναλυτικά από τον ακτινολόγο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ οποιαδήποτε αντίδραση σε Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης.

     

    Η Μαγνητική Τομογραφία είναι ένα είδος ιατρικής απεικόνισης που χρησιμοποιείται για την εξέταση σχεδόν οποιουδήποτε μέρους του σώματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διάγνωση ποικίλων ιατρικών παθήσεων, από διάσειση έως καρκίνο, ή να αξιολογήσει την απόδοση μιας θεραπείας σε εξέλιξη ή για να προγραμματιστούν νέες θεραπείες. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάγνωση παθήσεων ή κακώσεων στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη, τη κοιλιά, τη λεκάνη και τις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει θρόμβους σε αιμοφόρα αγγεία, καθώς και οίδημα ή φλεγμονή. 


    Οι μαγνητικοί τομογράφοι είναι ευμεγέθεις μαγνήτες σε σχήμα ντόνατ. Όταν το σώμα βρίσκεται μέσα στον μαγνητικό τομογράφο, το μαγνητικό πεδίο προσανατολίζει προσωρινά όλα τα άτομα υδρογόνου. Η επαναφορά των ευθυγραμμισμένων ατόμων υδρογόνου στην αρχική τους θέση εκπέμπει μικρά σήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση της εικόνας.

     

    Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και ο ασθενής δεν αισθάνεται την κίνηση των ατόμων υδρογόνου μέσα στο σώμα του.

     

    Ο τεχνολόγος χειρίζεται τον μαγνητικό τομογράφο από ξεχωριστό δωμάτιο, χρησιμοποιώντας υπολογιστή που βρίσκεται μακριά από το μαγνητικό πεδίο και μιλάει με τον ασθενή μέσω συστήματος ενδοεπικοινωνίας.

     

    Αν και δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη, κάποιοι μαγνήτες μέσα στον μαγνητικό τομογράφο ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται γρήγορα, προκαλώντας δονήσεις, οι οποίες παράγουν ήχους χτυπήματος. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αποτελεί μέρος της διαδικασίας απεικόνισης. Στον ασθενή θα δοθούν ωτοασπίδες ή ακουστικά για τον θόρυβο.

     

    Ανάλογα με το μέρος του σώματος που εξετάζεται, ο ασθενής τοποθετείται στον μαγνητικό τομογράφο, είτε με το κεφάλι είτε με τα πόδια. Η εξέταση διαρκεί μεταξύ 15 και 90 λεπτών, ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής και τον αριθμό των εικόνων που λαμβάνονται. Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, υπολογιστής μετατρέπει τα δεδομένα σε λεπτομερή εικόνα που μελετά ο ακτινολόγος. Ο ακτινολόγος θα καθορίσει εάν απαιτείται η προσθήκη Μέσου Σκιαγραφικής Αντίθεσης.

     

    Πρόκειται για ένα άχρωμο υγρό που ενισχύει τη φωτεινότητα και την ευκρίνεια σε κάποια σημεία της εικόνας. Αυτό βοηθά τους γιατρούς σε ταχύτερη και πιο αξιόπιστη διάγνωση.

     

    Μικρή ποσότητα σκιαγραφικού χορηγείται κατά τη διάρκεια της εξέτασης είτε σαν δόση εφόδου είτε με ειδική αντλία που ονομάζεται "εγχυτής". Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ψύχος στο σημείο χορήγησης, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό και εξαφανίζεται σύντομα.

     

    Οι εγχυτές ρυθμίζουν την ποσότητα και τον χρόνο χορήγησης του Μέσου Σκιαγραφικής Αντίθεσης κατά τη λήψη της εικόνας. Ειδικότερα οι έξυπνες και διασυνδεμένες συσκευές (όπως π.χ. οι εγχυτές, οι οποίοι είναι σε θέση να συλλέγουν και να διανέμουν πληροφορίες για τη δόση του σκιαγραφικού), πρακτικά βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας της εξέτασης.

     

    Ανεπιθύμητες Ενέργειες από Μέσα Σκιαγραφικής Αντίθεσης του Μαγνήτη

     

    Μολονότι είναι σπάνιο, το Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης είναι δυνατό να προκαλέσει ιατρικά ζητήματα και αλλεργικές αντιδράσεις. Η διαδικασία της εξέτασης, καθώς και οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, θα εξηγηθούν αναλυτικά από τον ακτινολόγο. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν είχατε ποτέ οποιαδήποτε αντίδραση σε Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης.

    Μέσα Σκιαγραφικής Αντίθεσης σε Αξονικό και Μαγνητικό Τομογράφο χρησιμοποιούνται για να βελτιώνουν την ποιότητα της εικόνας, να παρέχουν περισσότερες διαγνωστικές πληροφορίες, να εντοπίζουν μικρές αλλοιώσεις και να χαρακτηρίζουν ή να διακρίνουν ορισμένες ανατομικές δομές. Το Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης του Αξονικού Τομογράφου έχει ως βάση του το Ιώδιο (Iodine), ενώ το Μέσο Σκιαγραφικής Αντίθεσης του Μαγνητικού Τομογράφου χρησιμοποιεί μόρια Γαδολινίου (Gadolinium).

    Οι εγχυτές ρυθμίζουν την ποσότητα και τον χρόνο χορήγησης του Μέσου Σκιαγραφικής Αντίθεσης κατά τη λήψη της εικόνας. Παράγοντες όπως ο όγκος, ο χρόνος χορήγησης, ο ρυθμός έγχυσης κλπ. μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της διαγνωστικής εικόνας. Έξυπνες και διασυνδεμένες συσκευές (όπως π.χ. οι εγχυτές, οι οποίοι  είναι σε θέση να συλλέγουν και να διανέμουν πληροφορίες για τη δόση του σκιαγραφικού), πρακτικά βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας της εξέτασης.

     

      Αξονική Τομογραφία

      Μαγνητική Τομογραφία

      Ας μιλήσουμε για τον Καρκίνο του Μαστού

      PP-GAD-GR-0121-1