Φρόντισε την υγεία σου με μια απλή εξέταση αίματος !!! PSAxou…
Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι πολύ σημαντική για την καλύτερη πρόγνωση και την εξασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής. Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
- Δακτυλική εξέταση του προστάτη, όπου ο ιατρός εξετάζει το σχήμα και το μέγεθος του προστάτη μέσω της αφής
- Δοκιμή ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA)
Τι είναι το PSA;
Το ειδικό για τον προστάτη αντιγόνο ή PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται απο τα κύτταρα του προστάτη. Είναι φυσιολογικό να διαρρέουν μικρές ποσότητες PSA στο αίμα και αυτή η ποσότητα αυξάνεται καθώς ο προστάτης μεγαλώνει φυσιoλογικά με την ηλικία.
Η εξέταση PSA είναι μια απλή εξέταση αίματος που μετρά την ποσότητα της πρωτεΐνης PSA στο αίμα.
Αυξημένη τιμή PSA μπορεί να αποτελεί ένδειξη παρουσίας καρκίνου προστάτη. Όμως αυξημένες τιμές PSA μπορεί να υπάρχουν και σε διάφορες άλλες καταστάσεις όπως:
- Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ)
- Προστατίτιδα
- Λοίμωξη του ουροποιητικού
- Διέγερση του προστάτη (π.χ. λόγω εκσπερμάτισης, έντονης άσκησης όπως η ποδηλασία, δακτυλικής εξέτασης του προστάτη, κ.λπ.).
- Φαρμακευτική αγωγή
Επίσης, η τιμή του PSA μπορεί να ειναι μειωμένη έπειτα από λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής.
Πότε μετράται και σε ποιους;
Η εξέταση PSA είναι μια απλή εξέταση αίματος που μετρά την ποσότητα της πρωτεΐνης PSA στο αίμα σε ενήλικους άνδρες. Υπάρχει ισχυρή σύσταση ελέγχου του PSA σε άνδρες που έχουν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους εκτός αν διαθέτουν κάποιους από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:
- οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη
- αφρικανική καταγωγή
- μεταλλάξεις γονιδίων BRCA1/2
όπου η προτεινόμενη ηλικία έναρξης ελέγχου του PSA είναι τα 40 έτη.
Η συχνότητα επανάληψης του ελέγχου πρέπει να καθορίζεται σε κάθε άνδρα ξεχωριστά σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό του και αξίζει να σημειωθεί ότι μία μεμονωμένη μέτρηση του PSA έχει μειωμένη διαγνωστική αξία.
Κλείσε το ραντεβού σου για έλεγχο PSA – PSAXOU!
Συμβουλές για ασθενείς
Στόχος της παρούσας ιστοσελίδας είναι η παροχή γενικών πληροφοριών πάνω στο νόσημα. Συζητήστε πιθανά συμπτώματα και τη θεραπεία σας, αποκλειστικά με τον θεράποντα ιατρό σας.
Βιβλιογραφία
1. Mottet N. et al. EAU-EANM-ESTRO-ESUR-ISUP-SIOG guidelines on prostate cancer; European Association of Urology 2023 (last accessed March 2024)
2. European Association of Urology (EAU). Prostate Cancer. Information for Patients. Retrieved from: https://patients.uroweb.org/wp-content/uploads/2022/10/PI_Prostate-Cancer_EN_QR-code.pdf (last accessed March 2024)
MA-M_DAR-GR-0097-1
05.2024