Συμβουλές για ασθενείς

Στόχος της παρούσας ιστοσελίδας είναι η παροχή γενικών πληροφοριών πάνω στο νόσημα. Συζητήστε πιθανά συμπτώματα και τη θεραπεία σας, αποκλειστικά με τον θεράποντα ιατρό σας.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του προστάτη;

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του προστάτη

Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Μεταξύ αυτών είναι η χειρουργική επέμβαση , η ακτινοθεραπεία ή η θεραπεία με ανταγωνιστές ορμονικών υποδοχέων, δηλαδή ουσίες που σταματούν το σχηματισμό τεστοστερόνης ή αποτρέπουν την επίδρασή της στη θέση στόχο. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή ή την επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινωμάτων του προστάτη. Μερικές φορές, οι παραπάνω θεραπείες συνδυάζονται.


Εάν ο όγκος έχει ήδη φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Αυτή η κατάσταση ασθένειας είναι γνωστή ως ευνουχοάντοχος καρκίνος του προστάτη (CRPC). Αυτή η προχωρημένη μορφή καρκίνου του προστάτη χαρακτηρίζεται από αντοχή στα κλασικά αντιανδρογόνα. Δεν υπάρχει καθιερωμένη θεραπεία για ασθενείς με CRPC που έχουν αυξημένα επίπεδα PSA κατά τη διάρκεια της αντιανδρογονικής θεραπείας χωρίς να εμφανίζουν μεταστάσεις.


Η πλειοψηφία των ανδρών με CRPC έχουν συμπτωματικές μεταστάσεις των οστών με αποτέλεσμα πόνο, σκελετικά συμβάντα όπως κατάγματα ή συμπίεση του νωτιαίου μυελού και / ή μειωμένη επιβίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οστικές μεταστάσεις οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θανάτου σε ασθενείς με CRPC.

Συμβουλές για ασθενείς

Στόχος της παρούσας ιστοσελίδας είναι η παροχή γενικών πληροφοριών πάνω στο νόσημα. Συζητήστε πιθανά συμπτώματα και τη θεραπεία σας, αποκλειστικά με τον θεράποντα ιατρό σας.

Πηγές

1  Leslie SW, Soon-Sutton TL, Sajjad H, Siref LE. Prostate Cancer. 2021 May 4. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 29261872.

2  GLOBOCAN 2018: Estimated Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide in 2018. Prostate Cancer. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.3322/caac.21492. Accessed July 2019.

COR-PFM-ONC-GR-0001-3
Oct-2023